Wie kan profiteren van digitale inclusie?
Welke rol kan digitale inclusie spelen bij het toegankelijker maken van gezondheidszorg voor degenen die het meest waarschijnlijk digitaal worden uitgesloten?
'Digitale inclusie' kan lokale gezondheids- en zorgprioriteiten ondersteunen. De term dekt:
- Digitale vaardigheden – het kunnen gebruiken van digitale apparaten (zoals computers of smartphones en internet). Deze zijn belangrijk, maar een gebrek aan digitale vaardigheden is niet noodzakelijkerwijs de enige of grootste barrière waarmee mensen worden geconfronteerd.
- Connectiviteit – toegang tot internet via breedband, wifi en mobiel. Mensen hebben de juiste infrastructuur nodig – maar dat is nog maar het begin.
- Toegankelijkheid – Diensten moeten worden ontworpen om aan alle behoeften van gebruikers te voldoen, inclusief degenen die afhankelijk zijn van ondersteunende technologie om toegang te krijgen tot digitale diensten.
Belemmeringen voor digitale inclusie
Onderzoek voor de Britse digitale strategie suggereert dat er een aantal belangrijke barrières zijn, en meer dan één kan op elk moment van invloed zijn op individuen. Dit zijn:
- Toegang – niet iedereen heeft de mogelijkheid om verbinding te maken met internet en online te gaan.
- Vaardigheden – niet iedereen heeft de mogelijkheid om internet en online diensten te gebruiken.
- Vertrouwen – sommige mensen zijn bang voor online criminaliteit, hebben geen vertrouwen of weten niet waar ze online moeten beginnen.
- Motivatie – niet iedereen ziet in waarom het gebruik van internet relevant en nuttig kan zijn.
Naarmate de toegang, vaardigheden en het vertrouwen verbeteren, wordt het steeds belangrijker om andere belemmeringen aan te pakken, waaronder:
- Design – niet alle digitale diensten en producten zijn toegankelijk en gebruiksvriendelijk.
- Bewustzijn – niet iedereen is op de hoogte van de digitale diensten en producten die voor hen beschikbaar zijn.
- Capaciteit en capaciteit van het personeel – niet al het gezondheids- en zorgpersoneel heeft de vaardigheden en kennis om digitale diensten en producten aan te bevelen aan patiënten en gebruikers van diensten.
Mensen die waarschijnlijk digitaal worden buitengesloten
De Digitale Overheidsdienst heeft een schaal digitale inclusie ontwikkeld die op een schaal van 1 tot 9 de digitale mogelijkheden van mensen in kaart brengt, van mensen die helemaal geen internet gebruiken tot 'digitale experts'. Sommige delen van de bevolking worden vaker digitaal buitengesloten dan andere, bijvoorbeeld:
- ouderen;
- mensen in lagere inkomensgroepen;
- mensen zonder baan;
- mensen in sociale huurwoningen;
- mensen met een handicap;
- mensen met minder onderwijskwalificaties, uitgesloten of voor hun 16e van school gegaan;
- mensen die op het platteland wonen;
- daklozen;
- mensen van wie de eerste taal niet Engels is.
Zie voor meer informatie over digitaal uitgesloten bevolkingsgroepen in het VK de jaarlijkse UK Consumer Digital Index van Lloyds Bank . De index van 2019 laat zien dat:
- er zijn 11,9 miljoen mensen (22% van de bevolking) die niet over de digitale vaardigheden beschikken die nodig zijn voor het dagelijks leven in het VK;
- tegen 2030 wordt voorspeld dat 4,5 miljoen mensen (8% van de bevolking) digitaal niet betrokken zullen blijven;
- mensen met een handicap hebben 35% minder kans om essentiële digitale vaardigheden voor het leven te hebben.
Digitaal geholpen
Initiatieven op het gebied van digitale inclusie kunnen gebruikers helpen hun digitale vaardigheden te verbeteren, zodat ze onlinediensten kunnen gebruiken. Sommige mensen hebben echter nog steeds digitale ondersteuning nodig, zoals:
- toegang via alternatieve kanalen (bijvoorbeeld telefoon, face-to-face);
- hulp van anderen om online diensten te gebruiken.
Programma's om de patiënt te empoweren zijn hier te vinden:
Gezondheidsgeletterdheid
Aangezien gezondheidsinformatie en -diensten steeds meer digitaal worden geleverd, is het vermogen om digitale technologieën te gebruiken in toenemende mate een vorm van gezondheidsgeletterdheid. Er is goed bewijs van de Wereldgezondheidsorganisatie dat mensen met een lagere gezondheidsvaardigheden slechtere gezondheidsresultaten hebben.